Top 20 Nederlands mooiste en veelvoorkomende bomen

Wat zijn de meest voorkomende bomen in Nederland?

Als je niet beter weet dan is elke boom bijna hetzelfde. Een grote dikke stam die hoog de lucht in schiet met een dikke kruin van bladeren. Ze staan eeuwig lang op dezelfde plek zodat ze het leven om zich heen hebben zien veranderen. Zonder de bomen geen bos, en zonder bos is het leven bijna niet eens mogelijk. Bomen produceren zuurstof, houden de temperatuur lager in de zomer, geven schaduw, zorgen voor biodiversiteit, bieden voedsel en leefplekken voor dieren, dempen geluid en nemen water op bij regen. Bomen verbeteren dus het leefklimaat, en ze zijn ook nog eens mooi om te zien. Je zou ze toch allemaal willen knuffelen. Dat is onbegonnen werk want Nederland bestaat voor ongeveer 10% uit bos. Overal staan bomen door elkaar, dik en dun. Er zijn waarschijnlijk zo’n 5000 verschillende soorten bomen te benoemen in Nederland. Toch zijn er maar 35 inheemse soorten. En helaas, die worden bedreigd. Rondom inheemse bomen zie je veel meer leven dan rondom bomen die van buiten Nederland komen. Een Hollandse zomereik verstopt ruim 400 insectensoorten. Wat natuurlijk smullen is voor vogels en vleermuizen. Op een Amerikaanse eik, de naam zegt het al een eik van daarbuiten, wonen maar enkele tientallen insectensoorten. We moeten dus zuinig zijn op onze Hollandse bomen. Daarom zetten wij deze blog op met een mooie top 20 van inheemse Nederlandse bomen waar we trots op mogen zijn. En die natuurlijk ook niet misstaan op een naadloos fotobehang van bomen en bos.

1. De Hulst

hulst tak kerst boom De Hulst is de enige groenblijvende loofboom die van nature voorkomt in Nederland. Ze komen weliswaar meestal voor als struik, maar kunnen uitgroeien tot boom en wel 100 jaar oud worden. De vrouwelijke hulst draagt rode (of gele) bessen vanaf oktober-november, en dat is leuk voor de kerst.

2. Gewone Vlier

vlierbessen gewone vlier boom De gewone vlier wordt al eeuwen lang gebruikt als geneesmiddel om de weerstand te verhogen. Vlierbessen zijn zalig om jam of limonade mee te maken en ook de bloemen kan je drogen om er thee van te maken. Nog een leuk weetje is dat gekneusde bladeren bijeengebonden boven een deur of raam muggen op afstand houden.

3. Berk

berk witte stammen bos De Berk is een familie aan bomen. Ook de Els en de Hazelaar zijn deel van die familie. Als we het over een berk hebben dan zie je natuurlijk de sierlijke boom voor je met de afbladderende witte bast. De boom kan goed tegen de kou, daarom zijn ze ook volop te vinden in de Scandinavische bossen. Je kan niet echt spreken van dé Berk, omdat er vele soorten zijn. De Ruwe en de Zachte Berk zijn de meest voorkomende inheemse soort. De Berk is een mysterieuze boom. In veel culturen werd het nogal mythische eigenschappen toegedicht, zo staat het symbool voor een nieuwe start.

4. Els

els drassig bos Er zijn zo’n 30 verschillende Elzen. Een zwarte Els is te herkennen aan de enigszins kleverige jonge twijgen. Er zijn ook grijze, witte en grauwe Elzen. Elzen kunnen uitstekend tegen vochtige omgevingen en ze staan dan ook veelal langs de waterkant of op moerassige grond. Na het omzagen van een els ontstaat er na vijf minuten een kleurverandering naar prachtig rood hout. Elzenhout is zacht hout met een mooie nerf waardoor het ideaal is voor houtsnijwerk.

5. Hazelaar

bloeiende katjes hazelaar boom De Hazelaar valt in de winter al op door de bloeiende katjes. Want de boom begint in januari als een van eerste bomen al te bloeien. De vruchten van de boom zijn de welbekende hazelnoten. Die zijn een belangrijke voedselbron in de winter voor vele dieren en natuurlijk ook lekker voor een taartje.

6. Beuk

beuk bomen laan herfst De beuk is een statige boom. Daarom zie je ze vaak langs lanen als indrukwekkende verschijning. Beuken winnen het van alle andere bomen en kunnen heel hoog worden. De schors vrij dun, grijs en glad, en kan niet zo goed tegen te veel direct zonlicht. Bij te veel zon overleven ze het niet en vallen ze bij bosjes. Het hout wordt binnenshuis veel gebruikt omdat het niet splintert. Daarom is het geschikt voor meubels, trappen en speelgoed of als hout textuur op behang. Door de dichte structuur worden geen stoffen opgenomen of smaak afgegeven, ideaal dus om keukengerei van te maken.

7. Eik

eik bos bomen kruin eikenblad herfst Ook van de eik zijn er meerdere soorten. In Nederland zie je meestal de zomereik, maar er is ook een wintereik. Het verschil is te zien aan de vorm van de blaadjes., de bladsteel van de wintereik is veel langer. De eik heeft de twijfelachtige eer dat de processierups er graag in huist, wat helaas is uitgegroeid tot een plaag. Ook is de eik natuurlijk geliefd door het sterke hout wat erg kostbaar kan zijn.

8. Es

es park stad boom De es is een van de grootste bomen in Nederland. Je ziet ze vaak langs wegen, in parken en houtwallen. Opvallend zijn de rechte stammen, de zwarte, dikke winterknoppen en de langwerpige, platte zaadomhulsels die in trossen tijdens de winter aan de bomen blijven hangen. Essenhout is licht van kleur, taai en sterk. Daarom zie je het vaak als steel van een bijl of schep.

9. Populier

populieren kanaal weiland Populieren kunnen ontzettend hoog worden omdat het een snelgroeiende boom is. In al hun hoogte wiegen ze dan sierlijk in de wind. Leuke weetjes van de populier is dat er vroeger altijd klompen van werden gemaakt, én de Mona Lisa is geschilderd op een paneel van populierenhout.

10. Wilg

treurwilg cottage vijver eend Zonder wilgen geen Nederlands landschap. Ze werden vaak geplant om erfgrenzen aan te geven. Ook zorgden ze met hun krachtige wortels voor stevige oevers. Er zijn vele verschillende wilgen, de treurwilg is de meest fotogenieke. De majestueuze bomen heten zo omdat de regendruppels die van hun blad afrollen op tranen lijken.

11. Linde

linde boom grasveld Er zijn verschillende lindebomen, waarvan de zomer- en winterlinde echt in Nederland thuishoren. Al honderden jaren plant men grote linden op dorpspleinen als markante boom waaronder vaak recht werd gesproken. Een linde is te herkennen aan zijn kenmerkende bladeren. Precies zoals een kind een blad zou tekenen met een punt dat uitloopt. Voor een gezond bos is de linde belangrijk omdat de boom een makkelijk te verteren bladstrooisel geeft wat goed is voor de bodem.

12. Meidoorn

meidoorn zonsopkomst lente bloesem De Meidoorn is sinds mensenheugenis een boom geweest met bijzondere toegewezen krachten. Het omhakken van de boom zou ongeluk of zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben. De Meidoorn is familie van de roos. Door de doornen op de takken stond de boom vaak langs de weilanden om het vee te beschermen. De boom staat symbool voor de lente, wat natuurlijk logisch is. Interessant weetje: het hout is ontzettend hard, in de middeleeuwen was het bijzonder goed geschikt als hakblok voor… terechtstellingen.

13. Appelboom

appelboom zonnestraal vruchten De Betuwe staat er vol mee, aangeplant weliswaar. De wilde appel hoort in het Nederlandse landschap thuis. In de Veluwe zie je ze nog wel eens groeien of langs beekjes in de Achterhoek.

14. Vogelkers

bloesem vogelkers boom zomer De gewone vogelkers kan als struik of als boom voorkomen en komt uit de rozenfamilie (dit lijkt een beetje op de bloesemtak, wat ook vaak als Chinese bloesem op behang wordt toegepast). Als ze voldoende ruimte en voeding krijgen kunnen ze wel 15 meter hoog worden. Kenmerkend voor de gewone vogelkers zijn de witte bloemen in het voorjaar en de donkerblauwe besachtige vruchten.

15. Perenboom

perenboom zon zomer fruit Peren zijn een edele vrucht. Toen Karel X van Frankrijk er in 1825 gewijd werd, sprak de burgemeester: “Wij bieden U het beste wat we hebben: onze wijnen, onze peren en onze harten.” Ook Homerus beschrijft ze in de Odyssee met de boomgaard van Alcinoüs: “Er groeien bomen in, hoog en prachtig: peren, granaatappel en appelbomen die prachtig fruit dragen en zoete vijgen en prachtige olijven. Al dat fruit rot niet in de zomer, noch valt het af in de winter, maar het blijft het hele jaar.”

16. Lijsterbes

lijsterbes winter ijstijd sneeuw De boom wordt lijsterbes genoemd omdat lijsters en andere vogels dol op de bessen zijn. De blaadjes zijn veervormig met negen tot zeventien blaadjes aan een steel. Omdat de wilde lijsterbes erg winterhard is kwamen de bomen al na de ijstijd in Nederland voor.

17. Iep

iep herfst kruin stad boom Er zijn zo’n 40 verschillende soorten iepen. Ze worden ook wel olm genoemd. De iep is altijd een echte stadsboom geweest. Amsterdam is een echte iepenstad. Iepenhout heeft een mooie structuur en is hard en buigzaam. Daarom wordt het gebruikt voor meubels en ook veel gebruikt in de bouw en scheepsbouw.

18. Spaanse Aak / Veldesdoorn

veldesdoorn boom park De spaanse aak wordt ook wel de veldesdoorn genoemd. Een echte Nederlandse boom die je ook veel in de stad kan aantreffen. Bovendien wordt de boom erg graag gebruikt als bosschage op verkeerspleinen of als afscheiding tussen rijbanen. De dikke schors is gegroefd en kurkachtig. De takken zijn olijfgroen tot geelbruin. De vruchten lijken een beetje op de helikoptertjes van de esdoorn. De esdoorn is de spaanse aak zijn dan ook familie, echter is de esdoorn niet inheems.

19. Jeneverbes

jeneverbes tak bessen landschap De jeneverbes is een conifeer uit de cipresfamilie. Het is een van de weinige coniferen, naast de grove den en de taxus, die van nature voorkomt in Nederland. Van de bessen wordt jenever en gin gedestilleerd.

20. Grove Den

grove den bos pad De grove den wordt ook wel ‘pijnboom’ genoemd. De den is van een spar en de zilverspar te onderscheiden omdat de den ronde naalden heeft en de spar platte, driehoekige of vierhoekige. De boom was in Nederland na de laatste ijstijd 12.000 jaar inheems, maar door veenafgravingen verdwenen de meeste dennen uit het landschap. Later is de grove den veel aangeplant op arme zandgronden. Het rond 1515 aangelegde Mastbos is het oudste in Nederland aangeplante bos waar je onder andere de den te vinden is.

Wat is de oudste en grootste boom van Nederland?

Bomen kunnen heel oud worden. Gemiddeld genomen worden bomen 100 tot 200 jaar oud. Dit is natuurlijk afhankelijk van de plek waar de boom kan groeien, hij gaat niet even een ommetje maken om een beter plekje te zoeken. Hoe meer concurrentie, hoe lastiger het wordt om de grootste en de sterkste te worden. Maar er is niet alleen maar strijd onder de bomen. In een bos vormen bomen een indrukwekkend netwerk met wortelen. Daarmee is er ook een netwerk van schimmeldraden. De ene kant van de schimmeldraad zit tegen het uiteinde van de wortels van de ene boom en de andere kant van de schimmeldraad zit tegen het uiteinde van de andere boom. Op die manier staan de wortels van bomen met elkaar in contact, waardoor ze met elkaar kunnen communiceren. Door die communicatie kunnen ze ook een beetje voor elkaar zorgen. Bomen zijn eigenlijk best intelligent vertelt Pieter Wohlleben in de Groene Amsterdammer. Bomen kunnen insecten herkennen, temperatuurschommelingen onthouden, voedingsstoffen delen en met elkaar communiceren. Wetenschap heeft aangetoond dat sommige fruitbomen pas gaan bloeien als het na de winter een bepaald aantal dagen zonnig is geweest. Ze kunnen dus zelfs tellen. In Sambeek, gelegen in Noord-Brabant staat waarschijnlijk de oudste boom van Nederland. Het gaat om de ‘Tilia europaea’ (Hollandse linde) met een omvang van 770 cm en een hoogte van 23 meter. Deze boom is na schatting bijna 500 jaar oud! de linde van sambeek grootste boom van Nederland

Bomen op fotobehang voor een natuurlijk interieur

Haal de natuur in huis met een prachtig bomen behang op de muur. Wandel virtueel rond in onze collectie bos met bomen. Het is natuurlijk heerlijk om tot rust te komen in een bosrijke omgeving. Misschien wandel je regelmatig door het bos en de natuur en schiet je zelf prachtige foto’s. Stuur die eigen foto voor behang dan in voor een gratis kwaliteitscheck. Wij maken van jouw speciale plek in het bos een fotobehang op maat.

De meest populaire fotobehangen van bos en bomen

  1. bos in de mist – past in elk interieur voor een mystieke en natuurlijke uitstraling
  2. herfst bos – een samenspel tussen zon en goud gekleurde bladeren geven een krachtige uitstraling aan het interieur
  3. berken bos – past prachtig in een Scandinavisch interieur: de witte bast geeft een natuurlijke look en kan toch het minimalistische karakter vasthouden

DTP-ontwerp op maat

Door een ervaren ontwerper

Haarscherp geprint; 5x45 meter

Naadloos fotobehang op maat

Montage door ons team

Voor een perfect eindresultaat