8 tips & tricks voor het kiezen van de ‘perfecte’ foto op behang

Het kiezen van het perfecte fotobehang voor jouw ruimte vormt een unieke uitdaging. Dit kan spannend zijn, want gaat immers om een stukje persoonlijkheid en emotie wat je vertaalt naar een eigen interieur beleving. Het is wel dé kans om een gedurfd ontwerp statement te maken en hiermee je ruimte jarenlang op te vrolijken en te verbeteren naar eigen smaak. Dus hoe kies je dan het juiste fotobehang als eyecatcher thuis op de muur, of op het werk?

Dé perfecte foto kiezen voor fotobehang

Wat is allereerst “perfect”?

Perfect is natuurlijk een groot woord. Gelukkig komt ‘perfectie’ vooral door je persoonlijke voorkeur en wat volgens jou de beste match is voor de ruimte die je probeert te stylen. Als je het zelf moeilijk vindt om te spelen met kleuren en texturen kan je natuurlijk altijd interieur advies inwinnen, we helpen je graag. Het is niet nodig om onzeker te zijn, want je kan het bijna niet fout doen. Geniet van het proces en neem onze tips ter harte.

Denk om te beginnen goed na over de ruimte die je wilt gaan behangen. Is het je thuis of een werkomgeving? En iets specifieker; is het een badkamer, slaapkamer, keuken, salon, restaurant of hotellobby? Welke kleuren, patronen en ontwerpen vind je aantrekkelijk? In het geval van een commerciële omgeving moet je er ook over nadenken of je een bepaalde boodschap wilt overbrengen en of dit past bij de waarden en normen van het bedrijf. Ook hier kunnen we je professioneel in ondersteunen.

Kom je er met deze deze tips niet uit om te kiezen voor een persoonlijk fotobehang, dan zijn wij er om je te helpen. Schroom niet om contact op te nemen met specifieke vragen. Hopelijk brengen we je met deze gids voor het perfecte fotobehang al op weg met een reeks tips om in overweging te nemen bij het kiezen van het perfecte fotobehang voor jouw ruimte, huis of op het werk voor zakelijke doeleinden.

kantoor dick van duijn natuurfoto grondeekhoorn

Foto van Dick van Duijn op fotobehang

1. Lichtinval in de ruimte

Een van de belangrijkste invloeden om in gedachten te houden is de hoeveelheid natuurlijk licht dat de ruimte die je wilt behangen overdag ontvangt. Een ruimte op het zuiden krijgt veel natuurlijk licht binnen, maar misschien heeft de kamer door de ligging juist moeite om zonlicht te ontvangen. Overweeg daarom de impact op de sfeer die wordt gecreëerd door de aanwezigheid of afwezigheid van licht.

lichtinval bekijken voor fotobehang

Wat is de lichtinval in mijn ruimte?

Veel natuurlijk licht

Als een kamer veel natuurlijk licht ontvangt is het onze tip om bij lichtere, helderdere kleuren te blijven om een luchtige en opbeurende sfeer in de ruimte te accentueren. En er is nog iets om op te letten. In een kamer met veel natuurlijk licht heeft reflecterend behang een merkbare glans, die de aandacht kan afleiden van het ontwerp of de illustraties die op het behang zijn afgebeeld. De reflectie kan dan storend zijn. Een mat behang laat het ontwerp zien zoals het is bedoeld. Het naadloos fotobehang dat 123fotobehang aanbiedt heeft een matte afwerking waardoor de kleuren niet reflecteren bij heftige lichtinval.

Donkere ruimte

Voor een donkere ruimte is het juist goed om te kiezen voor een behang ontwerp met een levendige kleur die eruit springt en de aandacht trekt in de slecht verlichte ruimte.

Vooral bij badkamers kan toegang tot licht een serieus probleem zijn. Veel mensen lossen dit op door vast te houden aan een wit kleurenschema zoals vier witte, betegelde muren. Maar dit is je kans om het anders te doen. Het materiaal waar wij mee werken is namelijk goed schoon te houden, en dus ook geschikt voor de afwerking van badkamer muren buiten de spat-zone. Durf dus wat kleur aan de ruimte toe te voegen om te voorkomen dat het een eentonige ruimte wordt.

fotobehang badkamer lichtinval en kleurkeuze

Kies in donkere ruimtes zoals badkamers, waar weinig lichtinval is voor lichte kleuren met kleurrijke patronen.

In de afbeelding boven is goed te zien dat je als basis een achtergrond nodig hebt die een rustige tint heeft. In dit geval een lichte toon zoals het wit en crème. De basis kan natuurlijk ook uit donkerdere tonen bestaan zoals donker blauw, paars en zwart. Door de print met felle kleuren van de vlinders en patroon van de bomen ontstaat er een vrolijke sfeer, wat de badkamer een chique uitstraling geeft.

Met een meer neutrale basiskleur kunnen illustraties binnen het ontwerp eruit springen en voor zichzelf spreken. Het gebruik van een natuurlijk thema met felgekleurde planten, fruit en groenten geeft een funky gevoel voor de badkamer. Of wat dacht je van visvormen op de voorgrond. Genoeg keuze en mogelijkheden om te spelen met grafische patronen, waarbij we je graag verder helpen.

Laten we eens kijken naar enkele andere ideeën om kleur te gebruiken om een bepaald effect of bepaalde sfeer weer te geven.

2. Kleur kiezen voor juiste foto keuze op behang

Kleuren zijn een belangrijke overweging bij het behangen van een ruimte. Kleuren hebben bepaalde psychologische invloed en creëren verschillende sferen in een ruimte. Voordat je begint met het selecteren van kleuren helpen wij je even op weg met een paar bruikbare tips.

Functie van de ruimte

We beginnen wederom door eerst na te denken over de functie van de kamer. Is de kamer een persoonlijke ruimte? Wordt het gedeeld? En wat gebeurt er meestal in de kamer? Of in het geval van bijvoorbeeld een bespreekkamer in een kantoor: wil je een bepaalde boodschap of beleving overbrengen?

Als deze ruimte bijvoorbeeld een lounge is, waar je gasten vermaakt terwijl je drankjes en snacks deelt, voel je misschien iets voor een passend kleurenpalet met helderdere kleuren die een levendige energie in de lounge creëren.

Als alternatief bij ruimtes welke puur functioneel zijn, zoals een keuken, kun je kleuren overwegen die rustiger zijn en voor meer ontspanning zorgen. Een keuken is misschien al een erg drukke ruimte en het keukengerei, servies, en de verpakkingen van eten en drinken geven al veel kleur aan de ruimte. Hier werkt het dan ook goed om de kakofonie van verschillende kleuren in de ruimte te beperken en balans te brengen.

kleur kiezen voor fotobehang

Welke kleur past mij bij? Bedrijven maken dankbaar gebruik van kleurenpsychologie, internationaal bekend als color psychology. Kies een behang wat past bij jou of de werksfeer van jouw bedrijf.

Zakelijke ruimtes, zoals hotels of  restaurants, worden vaak gestyled naar aanleiding van een door jou geselecteerd thema en sfeerbeeld van het restaurant. Vaak wordt een gedurfde print (Cara Saven Wall Design), een uniek kunstwerk (oude meesters collectie) of een ongebruikelijk kleurenpalet geselecteerd om een op maat gemaakte en pakkend sfeerbeeld te creëren.

In restaurants kan je zeer uitbundige vormgeving toepassen. Denk bijvoorbeeld aan grote macro foto’s van voedsel, zo maak je gebruik van de kleur in een sappige salade; groen, rood. Of juist sinaasappels, met oker geel. Bij koffiebars zie je juist dat er de de neiging is om lichte, levendige kleuren te gebruiken om klanten ‘s ochtends energie te geven. Kleur werkt voor je.

naadloos fotobehang Mr. Finch cocktailbar Utrecht entree

Cocktailbar in Utrecht; van ontwerp t/m montage door 123fotobehang

Denk bijvoorbeeld eens specifiek aan één kleur en de betekenis hiervan. Geel kan een goede keuze zijn, omdat we psychologisch de kleur ‘geel’ rustgevend vinden. Dit helpt bijvoorbeeld bij die ene koffiebar, maar ook bij een cocktailbar waar alcohol wordt geschonken. Hier is (te) veel energie en geeltonen kunnen dan juist helpen om klanten kalm en ontvankelijk te houden. Zo heeft iedere kleur een psychologisch effect.

Premium gastronomische restaurants pakken vaak helemaal uit met rijke, aantrekkelijke kleuren en verbluffende beelden die op een elegante, verleidelijke manier in het oog springen. Bijvoorbeeld kunstwerken met bloemvormen, zoals rozen, met lichte crèmes en contrasterende donkerrode en groene tinten.

Laten we nu een stapje verder gaan. We hebben het gehad over contrasten en kleuren. Hoe kan je dit slim gebruiken door de ruimte te accentueren en zo bijvoorbeeld de hoogte van het plafond maximaal als voordeel te gebruiken.

3. Maak gebruik van de hoogte van het plafond van jouw ruimte

Dit wordt soms over het hoofd gezien als je de ruimte voor het eerst beoordeelt en je afvraagt welk behang echt goed zou werken. Jouw plafondhoogte moet een belangrijke factor zijn bij het kiezen van een fotobehang. Lage plafonds maken dat de ruimte iets kleiner aanvoelt. In dat geval is het beter om voor jouw muren een kleur- en / of patrooncombinatie te kiezen die hoogte creëert.

eigen foto modern interieur

vakantie foto in een strak interieur

Als je besluit een patroon te gebruiken kies er dan voor organische (fotobehang geometrie) vormen zodat je een rustgevend beeld creëert en pas er voor op dat het niet te druk is met verschillende kleuren en patronen door elkaar. Het kan dan snel te overweldigend worden.

In het algemeen kan je zeggen dat  lichtere kleuren beter werken om ruimte te creëren dan donkere tinten. Met patronen kan je iets meer spelen. Je kan een gewaagd patroon kiezen met een donkere achtergrondkleur die wat elementen combineert met levendige kleuren op de voorgrond. Dit is een geweldige manier om meer ruimte te creëren. Denk aan het eerder beschreven effect in de badkamer. Dit werkt omdat het oog wordt aangetrokken door de helderdere kleuren op het oppervlak, terwijl de donkere tinten naar de achtergrond verdwijnen. Hierdoor ontstaat een illusie van diepte en voelt jouw ruimte groter aan.

badkamer water muur wastafel

Een toepasselijk thema; de zee in de badkamer brengen

Voor ruimtes met hoge plafonds is ‘the sky is the limit’ een echte realiteit. Maximaliseer de extra ruimte die je hebt door te harmoniseren met een algemeen thema voor de ruimte. Hoge plafonds betekenen meer wandruimte, en dus speelruimte voor de designer, om een sfeer naar keuze te creëren. Je kan bijna elke afbeelding maximaal benutten, zonder de afbeeldingen te hoeven schalen naar een horizontaal / panorama formaat.

woonkamer hoog plafond bos

Een patroon of foto met bomen werken goed in ruimtes met een hoog plafond.

Een goed idee om de ruimte die hoge plafonds op natuurlijke wijze creëren te maximaliseren, is door afbeeldingen en patronen te gebruiken die het verticale vlak benadrukken. Bijvoorbeeld hoge bomen met een bos, zoals in de bovenstaande voorbeelden, of andere decoratieve elementen die het behang ontwerp naar boven uitstrekken. Je blik zal naar het plafond worden getrokken, dat helpt om de perceptie van nog meer extra ruimte te creëren voor een unieke interieur beleving.

4. Fotobehang ontwerpen en behangen op de 5e muur?

Vergeet niet een oppervlak dat niet altijd voor de hand liggend lijkt: ‘de 5e muur’, ofwel het plafond. Meestal wordt het plafond totaal over het hoofd gezien bij het behangen van een ruimte. Het is een voor de hand liggende aanpak om alleen de muren in een ruimte te behangen, maar het plafond biedt een nieuwe dimensie. In horecagelegenheden is het soms een speelweide van ideeën en kunnen interieurontwerpers helemaal los. Daar wordt het plafond met vele artistieke patronen doorgetrokken met de muren voor een verbluffend fotobehang op maat. Gasten en klanten ervaren zo een unieke sfeer. De lat wordt als het waren verlegd door de creatieve lijn door te trekken van muur naar plafond. Gevolg, je creëert de illusie van meer ruimte. Met een goed design kan je door de verlichtingsarmaturen te accentueren ook veel speelsheid geven aan de vaak ontzettend saai oppervlak.

 koffiebar cara saven plafond boom

Vergeet de 5e muur niet! Een plafond behangen kan een waanzinnig effect creëren.

5. Patronen kiezen op fotobehang

Patronen en herhalende afbeeldingen kunnen een geweldige manier zijn om een specifieke stijl aan de ruimte te geven en opvallende details te creëren. Het kiezen van het juiste soort patroon dat geen overdaad geeft en aan jouw ruimte en geen concessies doet aan de sfeer die je probeert te creëren, kan echt een uitdaging zijn. Maar we hebben tips!

slaapkamer geometrisch behang

Geometrische vormen op fotobehang

In een kleine ruimte is het niet aan te raden om veel muren met herhalingspatronen te hebben. Meerdere muren met herhalende kleuren en elementen zorgen voor veel beweging. Deze beweging zorgt in een kleine kamer voor een chaotische sfeer, doordat de ruimte zo klein is kan het dan zelfs een beetje claustrofobisch aan gaan voelen.

Je kunt er in zo’n geval beter voor kiezen om een uitgelichte muur te gebruiken. Neem één oppervlak en voeg jouw persoonlijke touch toe door een ontwerp te kiezen dat bij jou echt bij je past, zorg  vervolgens voor een contrast met minder patronen en rustigere kleuren in een vergelijkbaar palet voor de resterende muren in jouw ruimte. Of voor zakelijke doeleinde kun je een patroon kiezen aangepast naar huisstijl een of bedrijfscultuur.

Als je denkt dat je patroon een beetje overweldigend is, probeer het dan te compenseren met een andere stijl. Er zijn meerdere soorten herhaalpatronen zoals de halve druppel, ruit, blok, streep of stip. We denken graag mee voor een passende fotobehang oplossing met patronen voor jouw ruimte.

kinderkamer anton design vrolijk

Behang op maat met patroon van Cara Saven Wall Design

Een groot herhaalpatroon kan ook goed werken.  Grotere (kunst)vormen bijvoorbeeld. Belangrijk is dan dat er ook rustige patches zitten. Dit geeft een beetje ademruimte en creëert vervolgens weer die ruimte. Een donkerdere achtergrond kan helpen de diepte te geven in het ontwerp en zorgt er bijvoorbeeld voor dat bloemvormen op de voorgrond komen met een levendig kleurenpalet. Een grote donkere achtergrond met voldoende vrije vlakken helpt ook om sneller het oog te laten vallen op kleine gedetailleerde elementen. Dat geeft verfijndheid in het ontwerp.

6. Meubels voor de muur

De meubels en armaturen in jouw ruimte kunnen een grote invloed hebben op de stijl van het fotobehang en de impact die het heeft op de sfeer.

vergaderzaal neushoorn

Waar staan de meubels in een ruimte? Let hier op bij het ontwerp en montage van de print.

Bepaal in eerste instantie de grootte van de meubels. Een ruimte zoals een lounge, met grote banken of fauteuils, is doorgaans niet zo geschikt voor fotobehang. Je ziet er dan maar weinig van, omdat grote meubels een groot deel van de muur blokkeren. Zo krijg je niet het volledige effect van het ontwerp. Zeker in het geval van een kunstwerk in plaats van een patroon dat wordt herhaald – elementen van het design worden geblocked door het meubilair en dit verpest dan het beeld zoals jij het had bedoeld.

Kies in zo’n geval een eenvoudiger en een patroon dat zich consistent herhaald. Ondanks dat bepaalde delen van het ontwerp worden afgesneden, behoudt het patroon zijn continuïteit en geeft het meubilair zelfs een mooie pauze voor het oog. Het versterkt elkaar in zo’n geval.

Een opvallende muur zonder meubels ervoor is een leeg canvas die er om schreeuwt om kleur te krijgen. Je kan het design op de muur versterken door andere oppervlakken te stylen met kleuren die harmoniëren met het opvallende design.

meeting room groen bergen

Een keuken is een ruimte waar je goed rekening moet houden met alles wat er in staat. Er gebeurd er van alles, vaak staan er apparaten op het aanrecht. Er is servies. Misschien hangen er zelfs pannen aan de muur. Magnetrons, waterkokers, ovens, vaatrekken, ventilatoren, enzovoort. Allemaal ruis dat delen van de muren bedekken en het ontwerp verstoort.

Maar al die kleuren, zoals handgrepen, ladeknoppen, en de kleur van de kasten kan je juist in de voordeel gebruiken.

keuken tropisch

Gebruik om te beginnen kleuren die in het pallet erbij passen en probeer niet te werken tegen de kleuren die al in je keukenruimte aanwezig zijn. Gebruik de kleuren als een gids om de stijl op te fleuren.

In plaats van een kunstwerk af te snijden vanwege een apparaat, hebben we besloten het te gebruiken als een kans om een mysterie te creëren. De hoes komt ergens achter de koelkast tevoorschijn, terwijl het tentoongestelde kunstwerk zich uitstrekt over het grootste, open segment van de muur.

7. Wat is het voor een muur?

Kijk eens goed naar de muur. Zitten er veel ramen in? Dan is het zonde om een verbluffend ontwerp te kiezen. Delen valen immers weg want er ontstaan gaten in het ontwerp door de raamuitsparingen. Delen van het ontwerp zal minder duidelijk worden omdat je het ontwerp moeilijk als een geheel kan zien. In zo’n geval kan je wel de muur verfraaien met een repeterend patroon.

keuken mondriaan ramen

Fotobehang met patroon van ‘Mondriaan’ uit de Oude Meesters collectie

Rare muren in kleine ruimtes

Kleine ruimtes waarvan je niet precies weet wat je ermee moet doen zijn geweldig om je creativiteit juist de vrije loop te laten gaan. Juist dan kan het leiden tot verrassende resultaten. Kleine bogen, of muursegmenten die overblijven na het doorbreken van een muur om meer ruimte te creëren geven een speels canvas om iets toe te voegen dat in het oog springt. Vaak worden kleine ruimtes een beetje vergeten. Kies een effectief design en je zult zien dat je een aangename sfeer krijgt en er wellicht veel meer aandacht krijgt voor die plek.

Ook uitdagend kan het zijn om een ruimte te stylen met een puntdak. Omdat het plafond aan de zijkanten naar beneden komt drukt het de ruimte. In dit geval kan je door slim te spelen met afbeeldingen, patronen en kleuren meer diepte in de ruimte creëren.

Trappenhuis

Een andere ruimte die vaak behoorlijk eentonig is zijn muren in een trappenhuis. Hierdoor gaan mensen achteloos van de ene ruimte naar de andere. Soms kiezen ze daardoor misschien bewust om de trap niet te nemen als er ook een optie van een lift is. We  laten dit lege canvas helaas vaak volledig onbenut.

Trappen, leuningen en soms ook een raampartij kan het design belemmeren. Een goed ontwerp kan het nemen van de trap aantrekkelijker maken.

Denk aan een verticaal ontwerp in plaats van op een horizontaal vlak. Dit creëert de perceptie van beweging in een opwaartse richting, en dat klopt natuurlijk helemaal bij het nemen van de tredes naar een hogere verdieping. Ook ontstaat zo de illusie van meer ruimte, wat een vaak krappe gang een veel prettigere beleving geeft.

trap vuurtoren

Trappenhuis met fotobehang bestaande uit 4 verdiepingen met 1 ontwerp.

8. Verschillende behang materialen en wat het beste is voor jouw ruimte

We hebben de keuze uit verschillende behangsoorten. Als basis is airtex behang bijzonder geschikt voor elke ruimte. Het heeft een matte afwerking, waardoor het ontwerp, of je eigen foto, altijd goed tot zijn recht zal komen. Daarnaast hebben we de optie voor duurzaam behang. Het is duurzaam omdat het pvc vrij is en er gebruik wordt gemaakt van ecologische inkten. Daarnaast heeft het een meerwaarde voor je interieur beleving door de toplaag met textiel look. Zeker met een ontwerp van Cara Saven en de collectie oude meesters kan dit bijzonder goed werken. We produceren het behang van Dick van Duijn standaard met duurzaam behang.

Er is nog meer mogelijk. We hebben namelijk een innovatief product dat een goede oplossing kan zijn om akoestische problemen in een ruimte aan te pakken. Ons akoestische behang ACINSO-pro werkt bovendien ook isolerend en egaliserend. Je hoeft dus niet noodzakelijk een gladde muur te hebben als ondergrond voor een strakke afwerking met dit behang. De textiele toplaag is verlijmd op een egaliserende laag, die het geluid dempt en zo een eventuele galm in de ruimte kan verminderen. De toplaag kan uiteraard ook volledig worden gepersonaliseerd met eigen foto, of design.

Kom je er zo 123 niet uit? Laat het ons dan weten!

De belangrijkste tips op een rij:

  • Denk na over functie van de ruimte en de stijl van het behang.
  • Bedenk welk effect het moet hebben, zoals meer ruimte creëren, of een sfeer.
  • Welke kleuren brengen dat idee over.
  • Bedenk of je op zoek bent naar opvallende details, of dat je deze ruimte nodig hebt om je persoonlijkheid in kwijt te kunnen.
  • Overweeg een thema en bedenk dan welke ontwerpen goed passen bij de sfeer die je in een grote of kleine ruimte wilt creëren.

We hebben geprobeerd om met een kleine handleiding je een aantal waardevolle tips mee te geven om zo het keuzeproces wat eenvoudiger te laten zijn. Sommige tips kan je misschien wat mee, en andere spreken je wellicht helemaal niet aan. We begonnen tenslotte niet voor niets met de vraag: wat is perfect? Elke kamer is uniek.  Kom je er niet uit, neem dan contact met ons op zodat we je kunnen helpen om het beste behang te kiezen voor een slaapkamer, badkamer, restaurant of zelfs een hotellobby.

DTP-ontwerp op maat

Door een ervaren ontwerper

Haarscherp geprint; 5x45 meter

Naadloos fotobehang op maat

Montage door ons team

Voor een perfect eindresultaat