12x de mooiste bossen van Nederland

In Nederland kun je bijzondere stukken bos vinden die vaak dichterbij zijn dan je denkt. In de verschillende provincies vind je mooie bosgebieden met ieder gebied zijn eigen unieke karakter. Niet voor niets dat mensen graag tijd vrijmaken voor een boswandeling om te genieten van rijke groene omgevingen in Nederland.

Nederland heeft ongeveer 330.000 hectare aan bosgebied en bestrijkt in totaal 10% van het landoppervlakte. Door deze gebieden loopt er 11.500 kilometer aan wandelpaden. Om alle bossen en natuurgebieden te ontdekken is het dus flink aanpoten. 123fotobehang wil je graag een idee geven wat Nederland aan bosgebieden te bieden heeft. Per provincie hebben we daarom de mooiste plekken uitgezocht. Laat je inspireren door de foto’s en bijzondere verhalen en kies een mooi fotobehang voor je woonkamer van één van Nederlands mooiste bossen! 

1. De bossen van Clinge en St. Jansteen in Zeeland

De bossen van Clinge en St. Jansteen in Zeeland
Bron Shutterstock: Foto Skyline Hulst vlakbij de bossen van Clinge

In het zuiden van Zeeland vind je rondom het dorpje Clinge een stuk bosgebied dat populair is bij wandelaars, paardrijders en hardlopers. Voor Zeelandse begrippen is dit een bijzonder stukje natuurgebied waar het bos niet is ontstaan op kleigebied, zoals op alle andere plekken. Als je de kans krijgt bezoek dan ook de oude boshut Clinge. Deze oude jagershut is beperkt toegankelijk voor publiek, waardoor dit plekje extra bijzonder is. 

2. Nationaal Park De Biesbosch in Noord Brabant

Biesbosch op fotobehang

Bron Shutterstock – De Nederlandse Jungle oftewel het Biesbosch

De Biesbosch wordt ook wel de Hollandse Jungle genoemd. Het natuurgebied in Noord-Brabant heeft deze naam te danken aan de zoetwatergetijden dat ontstaat door een unieke verbinding met de zee. Het Nationaal Park De Biesbosch is ook bekend door de Bever. Er leven in totaal 300 van deze bijzonder knaagdieren in dit gebied. De bever is het grootste knaagdier van Europa. We hebben uiteindelijk gekozen voor een foto met een semi jungle gevoel. Heel misschien als je goed kijkt spot je ergens een bever ;). 

3. Het Vijlenerbos in Limburg

Vijlenerbos in Limburg voor fotobehang

Bron Shutterstock: Uitzicht op een dal vanuit het Vijlenerbos

Limburg is misschien wel de enige provincie in Nederland waar je het gevoel hebt in een ander land te zijn. In het Zuiden van Limburg vind je Het Vijlenerbos. Eén van de weinige bossen in Nederland met een microklimaat door de forse hoogteverschillen. Met heel veel geluk kun je hier ook de wilde Europese kat spotten. Het Vijlenerbos is de enige leefgebied in Nederland waar je deze wilde katten kunt vinden. Voor de foto heeft 123fotobehang gekozen voor het overweldigend uitzicht vanuit het Vijlenerbos over een dal, want zeg nu eerlijk waar zie je nu zo een hoogteverschil in Nederland?

4. Amsterdamse Waterleidingduinen in Zuid-Holland

Amsterdamse waterleidingduinen bos met hert

Bron unsplash.com: Amsterdamse waterleidingduinen in Zuid Holland

De Amsterdamse Waterleidingduinen is het oudste waterwingebied in Nederland en is een beschermd natuurgebied. In dit gebied hebben de open stukken iets weg van een Afrikaanse steppe waar een enkele boom groeit. De open stukken worden omringd door prachtige stukken bos. Niet voor niets leven hier veel vossen, herten en reeën. Vooral in de vroege ochtend de perfecte plek in Zuid-Holland om wildlife te spotten. We hebben gekozen voor een sprookjesachtige foto van de Amsterdamse waterleidingduinen met een hertje dat in het middelpunt staat. Het lijkt wel een plaatje uit de Disneyfilm Bambi.

5. Nationaal Park Zuid-Kennemerland  in Noord-Holland

Konikpaard Nationaal Park Zuid Kennemerland

Bron unsplash.com: Konikpaard in National Park Zuid-Kennemerland

Het Zuid-Kennemerland Nationaal Park is een bijzonder stuk duingebied in Noord-Holland en heeft vele natuurschatten en een unieke flora en fauna. De natuurliefhebbers vinden hier bijzondere planten, vlinders en vogels met aan de duinrand uitgestrekte groene oude eikenbossen. Grote grazers zoals konikpaarden, shetland pony’s en Schotse hooglandrunderen bewaken de grens tussen duin en bos zodat de duinen niet dichtgroeien en beschermen daardoor dit unieke stukje natuur in Europa! We gekozen voor een foto van het duingebied met een grazende Konikpaard. Zulke plaatjes kan je in Nederland enkel schieten in het  Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

6. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug – Utrecht

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug voor fotobehang

Bron unsplash.com: Ervaar rust op de Utrechtse Heuvelrug

Op zoek naar de eeuwenoude bossen in het hart van Nederland. Vlak naast de hectische randstad vind je één van de mooiste bossen in Nederland waar iedereen tot rust kan komen. Dit heuvelachtige bosgebied is 150.000 jaar geleden in de ijstijd ontstaan en kenmerkt zich met grafheuvels, heidevelden, landgoederen en kastelen. Waan je terug in de tijd. De foto die 123Fotobehang heeft gekozen is een plek op de De Utrechtse Heuvelrug dat rust en vrede uitstraalt, iets wat je overal terugvindt in dit nostalgische natuurgebied.

7. Voorsterbos – Flevoland

Het Vorsterbos is het oudste bos van Flevoland
Bron Shutterstock: Paddenstoelen spotten in het Voorsterbos in Flevoland

Flevoland kenmerkt zich niet alleen maar uit kale vlaktes, akkers en windmolens. Voor vele niet bekend maar het Vorsterbos is het oudste bos van Flevoland. Een wandeling in dit stukje bos is een wandeling op de oude zeebodem van de Zuiderzee, wie had dat ook gedacht. Tegenwoordig is het Voorsterbos officieel omgedoopt tot een paddenstoelenreservaat, de eerste reservaat in Europa. Je kunt hier verdwalen tussen 600  verschillende soorten paddenstoelen. Je kunt daarom raden dat we hebben gekozen voor een foto in het Voorsterbos met de bekendste paddenstoel namelijk de rode paddenstoel met witte stippen.

8. De Hondsrug Unesco Global Geopark – Drenthe

Op de Hondsrug mag je de Hunebedden missen
Bron Shutterstock: Hunnebedden in de bossen van De hondsrug

Laat je verrassen door een groot stuk natuurgebied in Nederland. De Hondsrug is een 70 km lange rug in Drenthe en Groningen. Dit is het enige UNESCO global Geopark in Nederland wat dit gebied daarom extra uniek maakt. Op de Hondsrug mag je de Hunebedden missen. Dit zijn stenen grafmonumenten die 5500 jaar geleden werden gebouwd. In totaal zijn er 54 te spotten op de Drentse Hondsrug. 123Fotobehang heeft een mystieke foto uitgekozen met een verlaten hunnebed in de bossen van De Hondsrug.

9. Nationaal Park Drents-Friese Wold in Friesland

Nationaal Park Drents-Friese Wold in Friesland
Bron: Shutterstock: Uitgestrekte vlaktes van het Nationaal Park Drents-Friese Wold.

Friesland kan niet achterblijven. Ook in onze noordelijke provincie hebben we ontzettend mooie stukken bos en natuurgebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold past perfect in dit rijtje. Met 61 km2 is dit één van de grootste en belangrijkste natuurgebieden van Nederland en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied. Het  Drents-Friese Wold behoort daarmee tot het netwerk van de meest belangrijke natuurgebieden door heel Europa. 123Fotobehang heeft daarom gekozen voor een typerende foto van het Nationaal Park Drents-Friese Wold met uitgestrekte vlaktes.

10. Het Noordlaarderbos – Groningen

Het Noordlaarderbos in Groningen op fotobehang
Bron: Shutterstock: Schoonheid  de bossen in Groningen

Groningen heeft in vergelijking met andere provincies minder oppervlakte bos. In totaal 4% van de totale landoppervlakte. De bosgebieden in Groningen zijn schaars. De bossen die Groningen te bieden heeft zijn daarom bijzonder en zeker de moeite waard om te bezoeken. Het Noordlaarderbos is het grootste bosgebied van Groningen en heeft een heftige geschiedenis. In dit bos zijn veel oorlogssporen te vinden die dateren van de middeleeuwen tot tankgrachten uit de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig heeft de schoonheid van de natuur hier zijn intrede gedaan. 123fotobehang heeft daarom gekozen voor een foto die deze schoonheid projecteert.

11. Sallandse Heuvelrug – Overijssel

Sallandse Heuvelrug - Overijssel
Bron: Shutterstock: De roze heidevelden en bossen van de Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug staat bekend om de uitgestrekte heidevelden en bossen. Wist je dat de dit stuk natuurgebied één van de grootste aaneengesloten heidegebieden is in West-Europa? Deze zanderige droge rossige heide is het juweel van de Nederlandse natuurgebieden. De Sallandse Heuvelrug kenmerkt zich ook met vennen wat een perfect leefgebied is voor een flink aantal soorten hagedissen en amfibieën. Rondom de heidevelden en vennen ligt er een mooi uitgestrekt bos waardoor de Sallandse Heuvelrug alle soorten natuur te bieden heeft. De foto hieronder geeft een diversiteit van de heidevelden, vennen en bossen weer.

12. Het Nationale Park De Hoge Veluwe – Gelderland

Bronzend Hert Nationale Park De Hoge Veluwe

Bron: unsplash: Bronzend hert in het Nationale Park De Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe is misschien wel het meest bekende nationale park in Nederland. Het staat ook bekend als de groene schatkamer van Nederland met een hoge biodiversiteit en wilde dieren. In het gebied kan je namelijk de ‘big four’ spotten. Edelherten, moeflons, wilde zwijnen en reeën lopen hier rond. Het nationale Park De Hoge Veluwe is uniek ook vanwege het Kröller-Müller museum. Kunst en natuur komen op die manier samen. Omdat er zoveel wilde dieren rondlopen in het nationaal park heeft 123fotobehang gekozen voor een prachtige edelhert in de natuur.

Fotobehang bossen en bomen

Ieder stuk bos in Nederland heeft zijn eigen identiteit en eigen geschiedenis. Veel mensen houden van een wandeling door het bos en kunnen genieten van ontelbare kleuren en bomen die een bos rijk is. Winter, herfst, lente of zomer…het hele jaar door kun je terecht in de mooiste bossen van Nederland. Deze mooie plekken kan je ook hebben in je eigen huis. Bekijk de mogelijkheden en bestel je eigen fotobehang met bossen!

TIP: Populaire thema’s zijn fotobehang mistige bossen, zwart wit fotobehang bos, fotobehang bos zonsopgang of juiste een eigen foto van een bos op fotobehang.

DTP-ontwerp op maat

Door een ervaren ontwerper

Haarscherp geprint; 5x45 meter

Naadloos fotobehang op maat

Montage door ons team

Voor een perfect eindresultaat